WC šolje

WC šolja predstavlja najvažniji dio kupatila. Nekada je kupovina WC šolje bila mnogo lakša. Danas je to mnogo kompleksnije.
Kada kupujete WC šolju, neophodno je da znate da li je odvod u pod ili u zid, pa se tako razlikuju simplon (podne) i baltik (zidne) WC šolje, dok su treći tip konzolne WC šolje.
Oba modela se montiraju na pod, a razlika je u tome da li je odvod dolje-u pod ili nazad u zid .
U najvećem broju slučajeva se koristi simplon- podna šolja dok se zidne-baltik šolje koriste kada nema mogućnosti za odvod kanalizacije u pod, najčešće u stanovima, na spratovima i sl. Konzolna šolja se montira na neku konzolu koja je ugrađena u zid ili ima svoju podkonstrukciju pa se nalazi ispred zida.

Monoblok je keramička WC šolja zajedno sa vodokotlićem i mnogi ga nazivaju samo wc šoljom. U ovom slučaju keramički vodokotlić je direktno namontiran (ili se kasnije montira) na samu šolju i na vodokotliću se nalazi dugme za pokretanje ispiranja šolje .
Ukoliko kupujete ovakvu wc šolju sa vodokotlićem zajedno, a najčešće tako ide u setu, vodokotlić je uglavnom keramički.
Također, u sklopu kompleta je i odgovarajuća WC daska sa poklopcem. Kod monoblokova se razlikuju dvije varijante, u zavisnosti od odvoda: simplon – odvod u pod i baltik – odvod u zid .
Postoje i monoblokovi koji su “univerzalni”, koji se pomoću jednog “koljena” mogu namontirati i kao simplom i kao baltik varijanta. Kod ovog modela ne podrazumijeva se da je u sklopu i spomenuto koljeno za montiranje.
Monoblok šolja

Postoje različiti dizajni visećih i stojećih (klasičnih) wc školjki sa zidnim ili podnim priključcima.
Danas se uglavnom preferiraju viseće WC šolje, koje zahtijevaju snažan zid, a njihovo postavljanje može se pokazati skupljim od ostalih varijanti.
WC šolje i vodokotliće je najbolje uskladiti sa stilom ostalih sanitarija.